A számítógép javítás otthon több, mint egyszerű szerelés

szamitogep javitas otthon

Ahogy a bevásárlást, úgy a PC szerelőt is házhoz hívhatjuk, így a számítógép javítás otthon is megoldható, nem kell szervizbe vinni az eszközt.

Az elmúlt másfél évben sokak életéhez végleg hozzánőtt a laptop, számítógép, hiszen ahol csak lehetett, a munkahelyek átálltak home office-ra. Mivel a számítógépeket egyszerre használták az emberek szakmai és magáncélokra, a megnövekedett terhelés sok esetben meghibásodást okozott. Szerencsére a számítógép javítás otthon is elvégezhető, hiszen már házhoz hívjuk a szerelőt.

Milyen problémákra nyújthat megoldást a számítógép javítás otthon?

szamitogep javitasa otthonaban

A legtöbb hardveres és szoftveres hiba elhárítható otthon is. Ha a szerelő házhoz jön, kérhetünk vírusirtást, programok vagy operációs rendszer telepítését, router konfigurálást, de még WiFi titkosítást, számítógép karbantartást, valamint az eszközök beállítását is. Ezek ugyan egyszerű feladatoknak tűnhetnek, de aki nem mélyült el bennük – egyszerűen mondva csak felhasználó -, azon könnyen kifoghatnak ezek a dolgok. Sok esetben a számítógép lassúságát vagy rendszeres, működés közbeni kikapcsolását a tűzfal hiányosságait kihasználó kémprogramok és vírusok okozzák. Hogy ezt elkerülhessük, érdemes a biztonsági beállításokat is a szakértőre bízni, hiszen még a nagyon elővigyázatos internethasználat mellett is megtámadhatják a gépünket az elektronikus kártevők.

Az adatmentés kiemelkedően fontos!

Annak érdekében, hogy semmilyen adat ne vesszen el, ha a számítógép javítás otthon történik, a szakember első teendője a biztonsági mentés elvégzése. Ennek a megoldásnak a segítségével új gépre való telepítésnél is gyorsabban visszatölthető minden fájl és program. A szakértők gyakran javasolják, hogy egy külső meghajtóra időről-időre mentsük el az adatainkat, munkánkat, fotóinkat. Érdemes megfogadni ezt a jó tanácsot, hiszen ezzel elkerülhetjük azt a kellemetlen helyzetet, hogy mindent elveszítünk, ha a számítógépünk valamiért használhatatlanná válik.

Mi az előnye annak, ha a számítógép javítás otthon történik?

Legelőször az, hogy nem kell összecsomagolni az eszközt és elcipelni a szerelőhöz. Az emberek többsége attól is idegenkedik, hogy valahol csak úgy otthagyja a számítógépét. Ez nem meglepő, hiszen érzékeny adatokat is tárolhatunk a merevlemezen, amihez nem szeretnénk, ha más is hozzáférne anélkül, hogy tudnánk róla. Mindemellett, ahogy a szakember elkészül a javítással, máris újra használhatjuk a laptopunkat, számítógépünket, nem kell még egy napig nélkülöznünk. Ezáltal időt és pénzt is megspórolhatunk.

Mi a kockázata, ha a számítógép javítást otthon végzi el a szakember?

Ha elvisszük egy szervizbe a számítógépet, a raktárban nagy valószínűséggel akad olyan alkatrész, amire szükség lehet. Ezzel szemben, ha a szerelő házhoz jön, csak abból tud kiindulni, amit telefonon keresztül elmondunk az észlelt problémával kapcsolatban. Szerencsére az igazi profik tudják, hogy melyik gond milyen meghibásodásra utal, így felkészülnek azokra az eshetőségekre, amelyek beleillenek a leírásba. Azonban, ha mégsem ez okozza a számítógép működésképtelenségét, ismét ki kell szállnia a szerelőnek, hogy kihozhassa a szükséges alkatrészt vagy be kell vinnie a szervizbe. A másik hátránya annak, ha a számítógép javítása otthon történik, nem más, mint az, hogy ilyenkor otthon kell tartózkodjunk. Tehát, ha a szerelő nem az esti órákban érkezik, mi viszont nem home office-ban dolgozunk, az bizony problémát okozhat.

Mi magunk is megpróbálkozhatunk a számítógép javítással otthon?

Csak abban az esetben, ha értünk hozzá! Ugyan a nagyobb alkatrészek, kiegészítők kicserélése megtanulható, ahogy az adatok átmásolása is, de mindenképpen érdemes szakértő szerelőt hívni, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. A legjobb szerelőnek is feladhatják ugyanis a leckét azok a károk, amelyeket a hozzá nem értésünkkel okozhatunk egy asztali számítógépben vagy laptopban.

számítógép javítás árak

Csak probléma esetén érdemes kihívni a szerelőt számítógép javításra otthon?

Nem, sokan évente legalább egyszer kihívják házhoz azt a szakembert, akiben megbíznak, annak érdekében, hogy a számítógép, laptop mindig kifogástalanul működjön. Ilyenkor a szakértő mindig vírusirtással kezdi a munkát, majd átnézi a telepített programokat, törli a feleslegesen helyet foglalókat, illetve az elavult verziókat.

Miután kitakarította a rendszert, a szakember töredezettségmentesítést végez a merevlemezen, hogy a számítógép működése gyorsabb legyen, illetve megoldja az esetlegesen felmerülő többi problémát is. Gyakran javaslatot tesz a biztonságosabb és hatékonyabb géphasználatra, megmutat olyan trükköket, amelyekkel ki lehet hozni a maximális teljesítményt az eszközeinkből. Sőt, akár azért is kihívhatjuk a szakértőt, hogy idős szüleinknek, rokonainknak megtanítsa a számítógép, laptop kezelésének alapjait. A szakszerű betanítás után, nyugodtan és biztonságosan használhatják a számítástechnikai eszközöket, böngészhetnek az interneten, valamint tarthatják a kapcsolatot a csevegő programokon keresztül a szeretteikkel, ismerőseikkel.