Társadalmi szerepvállalás az Olajág Otthonokban


Társadalmi szerepvállalás az Olajág Otthonokban

Az Olajág Otthonok lakói, hasonlóan a többi nyugdíjashoz, a társadalom szerves részéhez tartoznak. Az intézményhálózat éppen ezért minden olyan területen, amely érinti lakóit, társadalmi szerepvállalásként feladatának tekinti a bevonódást.

Az egészséges életmód, az idősotthonban lakók egészsége érdekében, hasonlóan egy jól működő nyugdíjas klubhoz, minden olyan lehetőséget megragadunk, ahol országos felhívás keretében a lakókkal együtt tehetünk az egészségesebb időskorért. Legyen az országos gyaloglóklub-hálózat vagy senior mozgásprogram, mindenképpen benevezünk, ösztönözzük a lakókat a részvételre és megteremtjük a megfelelő feltételeket is ehhez.

Fontos továbbá, hogy a generációk közelebb kerüljenek egymáshoz, hiszen tapasztalataink alapján sok mondanivalójuk, átadnivalójuk van egymás számára. Éppen ezért megteremtettük annak a lehetőségét, hogy különböző programok keretében óvodások, általános és középiskolások, sőt egyetemisták is tartalmas időt tudjanak együtt tölteni az öregek otthonának lakóival. Megismerik és élményekkel gazdagítják egymást.

Kiemelten kezeljük az élethosszig tartó tanulás lehetőségének megteremtését is. Az idősgondozásban kiemelten fontos szerepet kell hogy kapjon a mentális egészség megőrzése is. A Zsigmond Király Egyetemmel (hamarosan Milton Freidman) működtetjük a Senior Akadémiát az idősotthonokban is, ezzel becsatlakozva a több mint 5000 senior diákhoz országosan. Időskorban is nagyon fontos a szellemi aktivitás, a folyamatos tanulás, hiszen nem csupán új ismeretek megszerzéséről beszélünk, hanem egyes betegségek kialakulásának késleltetéséről is. Nem is szólva arról, milyen közösségformáló ereje van, amikor 80-100 senior diák ül az előadáson az otthonok lakói és az otthonok környékén élő nyugdíjasokból egyaránt.

Ne feledkezzünk azonban meg az idősotthon-hálózat dolgozóiról sem. Szintén az egyetemmel együttműködve elindítjuk május közepétől szociális ápoló és gondozó képzésünket, melyben gyakorlati helyszínként támogatjuk, hogy szakmailag magasan képzett, empatikus szakemberek kerüljenek a segítő szakmákba.