Számítógép javítás: melyek a leggyakoribb hibák?

számítógép javítás

Nehezen kapcsol be a PC? Fura zajokat hall a házból? Szokatlanul lelassult a gép működése és ez már a munkahatékonyságára is rányomja a bélyegét? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a számítógép javítás szükségessé válhat szoftveres és hardveres gondokkal összefüggésben is. Akár a felhasználói szokások is állhatnak a háttérben, ezért nagyon fontos, hogy már a meghibásodás első jeleinél szakemberhez forduljunk.

Ugyan a világhálón számos hasznos segítséget találhatunk ahhoz, hogy miként bírhatjuk újra működésre az eszközt, de ha biztosra menne vagy nincs ideje, energiája ezzel bajlódni, akkor a számítógép szerelő a legjobb választás. Mivel az asztali PC és a laptop esetében sem filléres dologról beszélünk, ezért az azonnali csere a legtöbbeknél nem kerül szóba.

számítógép javítás

A profi számítógép javítás lehetővé teszi, hogy újra fénykorát élje a készülék és kihozható legyen belőle a legtöbb.

Persze az elavult paramétereken javítani nem sokat lehet, így az alkatrészek cseréje is szükségessé válhat. Tény viszont, hogy még így is olcsóbban megúszható a dolog, mintha egy teljesen új készülékbe fektetne be. Lássuk, melyek a leggyakoribb hibák, amelyek a számítógép javítás feladatait teszik szükségessé!

Videókártya hibák: kevés bosszantóbb dolog létezik

Pláne, hogy egy igazán jó videókártya nem pár ezer forintos tétel. Vannak olyan jelek, amelyek egyértelműen arra hívják fel a figyelmet, hogy ezt a hardvert szükséges cserélni. Ha nincs kép vagy a gép bekapcsoláskor sípol, a képernyőn hibák jelennek meg, akkor érdemes a videókártyára gyanakodni. Bár a képernyőn levő csíkok a monitor cseréjét is indokolhatják, de ha a készülék egy másik videókártyával optimálisan működik, akkor meg is van a hiba forrása. Ezért is érdemes a profi PC javítás mellet letenni a voksot, hiszen a szakemberek azonnal ki tudják próbálni, hogy hardvercsere esetén miként működik a gép.

Alaplapi hibák: javítás helyett a csere az ideális!

Az alaplap tartalmazza a BIOS-t, ami nélkülözhetetlen a készülék megfelelő működéséhez. Nem ritka, hogy más alkatrészek hibája is visszavezethető erre, hiszen azok az alaplaphoz csatlakoznak és egy nem megfelelő foglalat akár a teljes funkcionálásra hatással lehet. A számítógép javítás során az alaplap javítása túl bonyolult, ezért a szakemberek hiba esetén a cserét javasolják.

HDD problémák: mentse azonnal az adatokat!

Kattog a gép az indítást követően?

Nem találja az operációs rendszert? Nem látja a BIOS-t? Ezek biztos jelei annak, hogy HDD problémákkal van dolga. A meghibásodás ezen formája nem kecsegtet túl sok jóval, ezért ha a hiba jeleit észleli, akkor célszerű azonnal menteni a fontos adatokat. A fájlokat külső adattárolóra a legegyszerűbb áthúzni, így biztos lehet abban, hogy nem vesznek majd el. Nem éri meg abban reménykedni, hogy a probléma időszakos és majd elmúlik, inkább legyen elővigyázatos és a fájlokat mentse át! Bár profi kezek között az adatok visszaállítása lehetséges, de nem érdemes kitennie magát ennek a stressznek, inkább gondoskodjon már az első jelekkor a biztonsági mentésről!

Indítási hibáknál az újratelepítés is segíthet

számítógép javítás

Számítógép javítás alkalmával gyakran kiderül, hogy akár az operációs rendszer újratelepítése is elegendőnek bizonyulhat.

Ez a gép lelassulása vagy az indítási hibák esetén jó döntés lehet. Azonban, ha nem segít, akkor a merevlemez cseréje hozhatja meg a várt hatást. A PC javítás során gyakran kiderül, hogy a felhasználó tulajdonképpen maga tehet arról, amiért nem működik optimálisan a gép. Az ingyenesen letölthető programok telepítésekor számos olyan funkció is települhet a gépre, amelyek egy idő után jelentősen lassíthatják a működést. A keresési előzmények és hasonlók törlése a megfelelő programmal lehetséges, így akár az újratelepítés is megúszható.

PC javítás: fókuszban a megbízhatóság

Vannak olyan cégek, amelyek távoli hozzáféréssel igyekeznek a hibák végére járni. Ugyanakkor a területen rendkívül fontos a megbízhatóság, hiszen a számítógépen gyakran olyan tartalmakat tárolunk, amelyeket nem szeretnénk másokkal megosztani. A személyes adatok lementését követően, akár a helyszínre is vihető a laptop vagy a PC és ott történik a készülék átvizsgálása. Alapvetően elmondható, hogy a profi PC javítás területén tevékenykedő cégek kiemelt figyelmet fordítanak a megbízhatóságra.

A mai világban már szinte minden háztartásban megtalálható legalább egy laptop.

A készülék nemcsak a szórakozást szolgálja, hanem a jelenlegi helyzetben a digitális oktatás vagy a home office elmaradhatatlan eszköze is. Vásárláskor, az árakon túl, az érte kapott minőséget és megbízhatóságot is érdemes fókuszba helyezni. Ennek köszönhetően a számítógép javítás valószínűleg csak ritkán válik majd szükségessé. Az örökérvényű törvény azonban itt is igaz, miszerint ha valami használatban van, akkor az idővel hajlamos a meghibásodásra. A számítógép szerelés feladatát érdemes szakemberekre bízni, akik ismerik a tipikus hibákat, hiszen a felmerülő jelekből már azonnal tudják, hol keressék a bajt, milyen alkatrészt célszerű kicserélni, a mihamarabbi optimális funkcionálás érdekében.