Miről is szól a jazz gitár oktatás?

Gitároktatás kezdőknek

Rák Béla mindig is úgy vélte, hogy a legjobb, ha a zeneelméletet és az összhangzattant, azt a két dolgot, amit a diákok annyira nem szeretnek, csak annyira veszi át a tanulókkal, amennyire feltétlenül szükséges. Ezekbe az oktató nem ment bele sohasem komolyabban, mert a gitároktatás kezdőknek nem erről kell szóljon akkor, ha a cél az örömteli gitározás és a nem az elméleti részek bemagolása.

A gitároktatás kezdőknek akkor lehet valóban önfeledt, gyors és jó eredményeket hozó, ha a diák nem az elméleti tudás felhalmozásával tölti az idejét, mint ahogy ez sok zeneiskolában történik, hanem inkább a zenéléssel. Számos kutatás is igazolta már, hogy a kezdők és főleg a gyermekek sokkal jobban tanulnak akkor, ha gyakorolnak és nem pedig elméletben próbálják beszívni a tudást.

A gitároktatás kezdőknek Rák Béla esetében a kreativitásról és ennek a fejlesztéséről szól. Az oktató mindig is megpróbálta kihozni a diákok legkreatívabb oldalát. Ezzel mindig jól lehetett dolgozni. A gitároktatás kezdőknek az improvizációról is szól, illetve ennek a próbálgatásáról és gyakorlásáról. Nyilván sok idő kell elteljen ahhoz, hogy valaki csak úgy szépen, egyedülállóan tudja megszólaltatni a gitárt.

Rák Béla szerint a jazz gitár oktatás is fontos elemét kell képezze az tanulási folyamatnak, de nyilván azoknak, akik már haladó szinten vannak. A profi gitárosnak egyre több felnőtt tanítványa is van, akik mindig meghatározott elképzeléssel vágnak bele a tanulásba, gitározásba. Rengetegen vannak, akik direkt bluest akarnak tanulni vagy éppen az elektromos gitár nagy mesterei akarnak lenni.

Sőt, igen sokan vannak azok is, akik a templomi zenekarban szeretnének zenélni és szükségük van a gyakorlásra ahhoz, hogy a zenekar oszlopos tagjává váljanak. A tanulás és a jazz gitár oktatás ekkor célirányosan, más tematika mentén halad. Ez az adott stílus leghatékonyabb elsajátítását biztosítja. A jazz gitár oktatás szolgáltatásról még többet lehet megtudni a rakbela.hu weboldalon, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a tanárral is és elolvashatják, hogy mióta is gitározik és tanít. Megéri meglátogatni a weblapot.