Miért jó választás a zselatinkapszula?

Zselatinkapszula gyógyszer gyártáshoz
Zselatinkapszula gyógyszer gyártáshoz

Manapság a szilárd gyógyszereket főleg tabletta és kapszula formájában hozzák forgalomba, mert így már az előre kimért hatóanyagokat tartalmazó adagokat egyszerűbb felhasználni. A zselatinkapszula megjelenése és elterjedése olcsóbbá és egyszerűbbé tette a gyógyszergyártást.

Ettől függetlenül, még a mai napig is a tablettakészítés maradt a legnépszerűbb gyógyszergyártási forma. A tabletták előállításánál a hatóanyagok mellett, szükség van egyéb kiegészítő anyagokra is. Ezek egy része az összetapadást biztosítja.

A zselatinkapszula alkalmazásával nincs szükség ilyen tömítőanyagra, ugyanis a kapszulában por alakjában található meg a hatóanyag. A tablettakészítés során azért is van szükség különböző segédanyagokra, mert a hatóanyag olyan kismennyiségű, hogy azt lehetetlen lenne összepréselni.

A kapszulákba viszont bármilyen csekély mennyiségű anyag tölthető, nincs alsó határ. A zselatinkapszula praktikus megoldás, mert megkönnyíti a gyógyszerek lenyelését is. A gyomorba érve, az állati eredetű anyagokból készült kapszula könnyen feloldódik és a hatóanyag felszabadul belőle.