Miért annyira híres a kunsági borvidék?

Kunsági borvidék

Magyarország megannyi vidéke alkalmas a szőlőtermesztésre, és ebből kifolyólag bizony a borkészítésre is. Hazánkban rengeteg kiváló régió van ezen tekintetben, de sokak szerint az egyik leginkább dicséretre méltó a kunsági borvidék. Erről azonban nincsenek korai források, de az biztos, hogy a Mohácsi vész előtti időkben még nem úgy tűnt, hogy lett volna ezen az országrészen szőlőtermesztés.

A szőlőt később főként a futó homok megkötése céljából kezdték el termeszteni, illetve a filoxéra járvány elleni megoldásként, ugyanis akkor úgy tartották, hogy a betegség nem él meg az ilyen homoki területen. Azonban a 19. század végére a kunsági borvidék szőlőültetvényének nagysága exponenciálisan megnőtt.

Ez még inkább nyilvánvalóvá vált az 1960-as években, amikor ismét fellendült itt a borkészítés. Majd az z 1970-es évektől kezdve már a rangos, minőségi fajták is megjelentek a kunsági borvidék megannyi részén. A térség egyik különleges tulajdonsága, hogy itt a klíma roppant változatos, szélsőséges. Ez leginkább a hideg telekben és az aszály sújtotta nyarakban mutatkozik meg.