A kútoszlop és a töltő pisztolyok

Tankoló pisztoly

A benzinkút üzemeltetőjének gondoskodnia kell arról, hogy a vásárlói elégedettek legyenek. Ebbe bele tartozik az, hogy a kiszolgálás kimagasló színvonalú legyen és azok az eszközök is megfelelőek legyenek, amelyeket gyakran használnak. A tankoló pisztoly kivitelezésében és megjelenésében is kell illeszkedjen az adagolt üzemanyaghoz. A beragadó adagolófej és a túl lassú vagy túl gyors átfolyás is ronthat a felhasználói élményen.

A benzinkúton azonban senki sem szeret sok időt tölteni. Egy ilyen kis baki hosszas sorok kialakulásához vezethet, amit nem mindenki vár ki. A vásárlók elvesztése pedig egyenes út a csőd felé. Ezért biztosnak kell lennie abban, hogy a tankoló pisztoly úgy működik, ahogyan kell. Az adagolás számításához pedig pontosan be kell minden nap állítani az árakat. Ha minden flottul működik, akkor a vásárló és az eladó is elégedett lesz. A tankoló pisztoly akár reklámfelületként is szolgálhat. Rá lehet ragasztani a benzinkút logóját vagy egy másik vállalatét is.

Ezzel még plusz pénzt is lehet keresni. A pisztoly kialakítása illeszkedhet a kútoszlop dizájnjához, így egységes hatást tud kelteni. Az, hogy hány kútoszlopa van egy benzinkútnak, attól függ, hogy milyen forgalomra tervezték azt, illetve, hogy hányféle üzemanyagot szeretnének értékesíteni. Gyakran látni négy töltőpisztolyos oszlopot, de ez nem mindig a legjobb befektetés. Egy átlagos forgalmú kútnál bőven elég a dupla oszlop, hiszen a tervezési, beszerelési költsége is alacsonyabb, mint a nagyobbaknak.

Ugyanakkor, ha nincs kihasználva, akkor fölösleges pénzkidobás az ilyen beruházás. Inkább előre kell gondolkodni egy kicsit. Előbb csak egy duplát beszereltetni, és olyan tervet és alapot készíttetni ahová egy 4-es is befér majd, ha olyan nagy lesz a kút forgalma. A kútoszlop kijelzői könnyen értelmezhetőek kell legyenek, így javasolt, hogy olyan szimbólumokkal lássák el a számlálókat, hogy azt egy külföldi is meg tudja érteni. Az aktuális árakat pedig a kútoszlop számlálója alatt is érdemes feltüntetni, hogy ne legyenek nézeteltérések a kasszánál.