Japán hagyományok, amik Európában is hódítanak

A sushihoz sört isznak a japánok
A sushihoz sört isznak a japánok

A japán kultúra nagyon különleges, ezért európai szemmel bizony furcsák lehetnek az itteni szokások. A sushi evésnek is nagy hagyománya van, ezért feltétlenül tájékozódjon az illemről, mielőtt vendégségbe megy.

A japánok gyakran isznak mellé sört, ezért Ön is kortyolhat ebből az italból. Ha elkezd enni, akkor mondja ki az Itadakimasu szót, amellyel azt jelezheti, hogy megkezdi a vacsorázást. Az asztal körül ülő személyek gyakran isznak mellé sört vagy teát is, ezért döntse el, hogy melyik lenne a jobb választás.

Kérjük, hogy semmiképpen ne hagyjon a tányérján rizst, mert ez illetlenségnek számít. Arra is figyeljen oda, hogy a szójaszószt ne öntse közvetlenül az ételre, hiszen ez a japánok szemében nem jelent jó pontot. Lehetőleg egyen pálcikával, hiszen a nyugati evőeszközök illetlennek hatnak az asztalon.

A japánok a sushit saját tányérjukra szedik, és gyakran isznak mellé sört is. Jó tudni, hogy a vacsorázók a pálcákat nem teszik közvetlenül a tányérra, hanem egy tartóra helyezik. Az evés végeztével sem szabad megnyalni a pálcákat, mert a japánok ezt sem nézik jó szemmel.