A garázdaság súlyos bűntett

Garázdaság
Garázdaság

Valószínű, hogy Ön is volt már szemtanúja olyan utcai vagy kocsmai verekedésnek, ahol a két fél vagy a csoport végül mindenféle hatósági eljárás igénybe vétele nélkül elhagyta a helyszínt, és minden úgy ment végül tovább, mintha semmi sem történt volna.

Ennek ellenére mégis felléphet a garázdaság vádja ezekkel az emberekkel szemben, és a későbbiekben is letartóztathatják őket, mivel ennek a bűncselekménynek a megtorlását azért tartják fontosnak, hogy a köznyugalom védelmét fenntartsák.

Ilyen jogsértésnek bizonyul az, ha egy személy vagy csoport súlyosan megzavarja akár felfegyverkezve, akár fegyver nélkül egy nyilvános rendezvény résztvevőit. Jellemző az ilyen elkövetőre, hogy erőszakos magatartással lép fel, kihívóan, közellenesen viselkedik azért, hogy másokat megbotránkoztasson vagy ijedtséget okozzon.

A garázdaság vétségét igen komolyan elítélik a hatóságok, két évig terjedő szabadságvesztést is magával vonhat, de bizonyos körülmények esetén ez akár három évre is megnövelhető. Forduljon ügyvédhez, ha ilyesmivel gyanúsítják.