Miben segítenek a szexuálpszichológusok?

Pszichológusok

A szexuálpszichológusok nemcsak párokkal foglalkoznak, hiszen a terápiás kezeléseket egyedülálló személyek is igénybe vehetik. Egy-egy
terápia alkalmával újabb és újabb határokat feszegetnek, más oldaláról próbálják megismerni a segítségre szoruló embert. A pszichológusok pozitív szemléletmóddal is megpróbálhatják helyrehozni a gondban lévő illetőt. Amennyiben úgy érzi, hogy segítségre szorul, de nem biztos benne, mindenképpen kérjen időpontot a pszi.hu weboldalon!

A sokéves tapasztalattal rendelkező szexuálpszichológusok mindenkinek megpróbálnak hozzájárulni a lelki gyógyulásához. Nagyon fontos
megemlíteni, hogy az, aki folyamatosan agyal, túlgondol bizonyos egyértelmű szituációkat, saját magát rántja bele egyfajta depressziós
állapotba, így mindenképpen segítségre szorul. A szakemberek mindenkit meghallgatnak, tanácsot és előrevetítenek egy kezelési tervet. Egy terápiát, ami alatt a rendszeres orvos-páciens kapcsolatot kell érteni. Először kielemzik az adott helyzetet, magát az illetőt és végül felállítják a pontos diagnózist.

A pszichológusok mindig tudnak segíteni?

Egy képzett szakember, főleg aki sokéves tapasztalattal rendelkezik az emberi kapcsolatok területén, minden szituációt képes megoldani. A Pszi szakértői folyamatosan képezik magukat és próbálnak rendszerszemléletet kialakítani. Ez rendkívül lényeges, hiszen ennek hiányában nem működik a páciensekkel kialakított bizalmas kapcsolat. A szexuálpszichológusok főleg a párkapcsolati intim gondokkal foglalkoznak, ami igen sokrétű lehet. Vannak olyan szerelmespárok, akik csupán elhidegültek egymástól és azért fordulnak szakemberhez, hogy újra felszítsák a közöttük kihunyt tűz lángját.

Azonban olyan szituáció is előfordul, amikor az egyik fél többet szeretne, viszont a másik nem igazán tekinthető partnernek ebben. Ilyenkor veszekedések hosszú sora előzi meg a szakemberhez történő látogatást. A pszichológusok azt mondják, hogy egyáltalán nem furcsa, hogy a hozzájuk érkező kliensek veszekednek. Sőt! Valamilyen szinten talán jobb is, hiszen így ők maguk is láthatják a probléma okát, annak gyökerét. Egy kisebb nézeteltérés nemcsak a gondokra világít rá, de a megoldást is felkínálja a feleknek.

Hogyan érdemes a szexuálpszichológusok közül választani?

Amikor szakembert választunk, akkor először mindig a referenciáit vesszük szemügyre. Ez természetes, hiszen mindenki a leghatékonyabb megoldást keresi a problémájára. A szexuálpszichológusok az önértékelési zavarral küzdőknek is tudnak segíteni. Azonban olyan is jelentkezhet hozzájuk, aki valamilyen életszakaszában bekövetkezett változással nem képes szembenézni. Az életvezetési vagy a kommunikációs nehézségek, a párkapcsolati problémák és az alvászavarok, mind-mind rányomják a bélyegüket a mindennapokra. Nem szabad az érzelmeket elfojtani! Ki kell mondani, hogy ki mit érez! Ha valaki nem őszinte a másikhoz, akkor a kapcsolat sem fog stabil lábakon állni.

Azt is meg kell érteni, hogy a pszichológusok mindig próbálnak megfelelő mennyiségű időt fordítani azokra a páciensekre, akik komolyabb gondokkal küzdenek. Már nagyon sok kliensnek az is óriási támogatás, ha csak meghallgatja őket valaki. A legtöbb ember azért lesz depressziós, mert magára marad ebben a nagy világban. Ha nincs egy rokon vagy barát sem, akivel lehetne beszélgetni, az illető előbb-utóbb depressziós lesz.

A pszichológusok írhatnak fel tablettát?

A lélekbúvárok a megszerzett tudásukat hivatásszerűen próbálják alkalmazni. Napjainkban egyre többen fordulnak olyan szakemberhez, aki segítséget nyújt a hétköznapi gondok megértésében. A szexuálpszichológusok rendszerszemléletű munkát folytatnak, ami sok embernél rendkívül fontos. Sajnos sokan összekeverik a pszichiátereket a pszichológusokkal.

Azonban a kettő nem egy és ugyanaz. Az előbbi írhat fel hangulatjavítókat vagy antidepresszánsokat, míg az utóbbi nem. Utóbbi igazából a megszerzett tudására támaszkodva próbálja helyrehozni az emberi kapcsolatokat és az önértékelési gondokkal küzdőknek nyújt lelki támogatást. A pszichiáter gyakorlatilag orvosnak számít, így hozzá bátran fordulhatnak azok, akik szeretnének tablettát felíratni. A szexuálpszichológusok a szervezeti konfliktusokat is próbálják helyrehozni.

A szexuálpszichológusok a szorongásokat is oldják

A szakpszichológusok ahogyan a nevükben is benne van, mindenképpen valamilyen szakirányú végzettséggel rendelkeznek. Fontos, hogy mindenki, aki párkapcsolatban él, törekedjen a harmonikus és kiegyensúlyozott kötelékre. A szexuális életre való felkészülés és az életre való nevelés beletartozhatnak a pszichológusok feladatköreibe, amint a családi konfliktusok kezelése is.

Az intimitási nehézségek, a szorongások és a félelmek kezelése manapság már egyáltalán nem számít bonyolultnak. Ha nem is napi szinten, de sűrűn találkoznak olyan szituációkkal is, amikor a párkapcsolat már nem megmenthető. Azonban, ilyen esetben is azon munkálkodnak, hogy a felek békés úton váljanak el. Ez is nagyon fontos, hiszen így elkerülhető a későbbi veszekedés. A pszichológusok akár hosszú évekig is tarthatják a kapcsolatot a kliensekkel, mire egyáltalán valamilyen pozitív irányú változás áll be az illetők élethelyzetét tekintve. Nem szabad elbagatellizálni a lelki problémákat, mert abból testi tünet is jelentkezhet!