A LED reflektor technikai felépítése

LED reflektor
LED reflektor

Ha valaki kézbe vesz egy reflektort, nagyon meglepődve tapasztalja, hogy maga az izzó mérete jelentéktelen a kasznihoz képest.

A LED reflektor izzói csak pár milliméteresek, és csak a kívánt fényerősségtől függ, hogy hány és milyen elosztásban kerül a nyákba. A reflektordoboz többi részét a fénytükrözésben résztvevő alkatrészek teszik ki. Ezek a készülékek arra vannak kifejlesztve, hogy az izzók által generált fénynyalábot a lehető legnagyobb hatékonysággal egy megadott pont felé irányítsák.

Az irányításhoz és a fókuszáláshoz feltétlenül szükség van tükrözésre, melyet bonyolult számításokkal alakítanak ki. A jelenleg kapható LED reflektorok változó teljesítménnyel jönnek forgalomba, de az irányíthatóság és a vízhatlanság mindegyiknek fontos tulajdonsága. Mivel a reflektort többnyire kültéri felhasználásra tervezték, ez magától értetődő is. A legtöbb LED reflektorban a központi részben kap helyet maga az izzóegyüttes, mely általában több sorosan elhelyezkedő ledekből áll, melyet körbevesz a fényvisszaverő felület.