A 12v akkumulátor igazán nagyszerű szerkezet

Gondozásmentes 12v akkumulátor
Gondozásmentes 12v akkumulátor

Manapság nemcsak a telefonoknak és egyéb elektronikus eszközöknek van szüksége áramra, hanem a gépjárműveknek is, amelyeket üzemanyag meghajtású motor működtet. A 12v akkumulátor természetesen több típusban létezik, hiszen ezeket nem csak kifejezetten autóknál használják, hanem más járműveknél is. Azokat a fajtákat, amelyek a személyautókban is megtalálhatóak, úgy nevezik, hogy indító akkumulátor.

Ezeknek igencsak nagy szerepük van, hiszen nélkülük az autók nem lennének képesek kulcsról indulni. Aki ismeri a régi autók működését, vagy látott olyan filmeket, amelyekben kurblival tekerik be a kocsit, az biztosan tudja, hogyan ment végbe ez az eljárás.

A 12v akkumulátor működési elve már régóta nem változott, azonban annyit igen, hogy az újabb fajtákat nem kell időnként feltölteni vízzel. Az autókban található akkuk nemcsak a motor meghajtásáról gondoskodnak, hanem arról is, hogy a különféle elektromosságot igénylő berendezések működjenek, mint például a rádió, fényszórók, duda, GPS és egyebek.

A 12v akkumulátor normális körülmények között egyáltalán nem merül le, hiszen amennyi energiát elhasznál az autó működés közben, annyit vissza is tölt, de ha valaki esetleg hosszabb időn át égve hagyja a fényszórókat vagy bekapcsolva a rádiót, akkor teljesen lemerítheti, és ilyenkor fel kell tölteni az akkut.

Ezeknek a nagyszerű szerkezeteknek az élettartama változó, hiszen ezt nagyon sok tényező befolyásolja, de a szakemberek körülbelül 5 évet saccolnak. Az indító 12v akkumulátor kis idő alatt nagyobb energia leadására képes, és tulajdonképpen az ilyen típusú akkuknak mind ez a működési elvük.

Az ezekben található ólomlemezek vékonyabbak és az akku anyagi összetétele is más, mint a ciklikus akkumulátoroké. Az autókban használatos akkuk élettartama jóval csökkenhet, ha azokat sokszor éri kisütés, mivel ezeket nem erre tervezték, így érdemes minden elektromosságot fogyasztó berendezést kikapcsolni a kocsiban, ha annak motorja nem jár. A 12v akkumulátor igazán óriási találmány, hiszen enélkül az autók használata sem lenne ennyire kényelmes.